Γιάννης Οικονόμου – Βουλευτής Ν.Φθιώτιδας

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» και την δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα

Για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου

Θα μιλήσουμε στον κόσμο με ειλικρίνεια για αυτά που έγιναν την τετραετία που πέρασε, για την Ελλάδα που παραλάβαμε, μία Ελλάδα που πορευόταν χωρίς προσανατολισμό μετά τα δεκαετή μνημόνια και την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που το 2023 αλλάζει και προχωράει μπροστά. Δώσαμε δύσκολες μάχες, σε άλλες από αυτές πετύχαμε σημαντικά πράγματα, σε άλλες δεν τα καταφέραμε τόσο καλά, μέσα σε έναν τυφώνα παγκοσμίων κρίσεων. Η Ελλάδα του χθες δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του σήμερα. Η Ελλάδα όμως του χθες αντιστέκεται στις αλλαγές και θέλει να μας γυρίσει πάλι πίσω.

Εκείνο το οποίο θα αναγάγουμε και σε κεντρικό ζήτημα της καμπάνιας μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας γιατί οι εκλογές είναι η ώρα που οι πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Καθορίζουν, αποφασίζουν πως θα ζήσουμε, πως θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτό που λέμε, πρώτα και πάνω από όλα, είναι να μην μιλάμε ούτε για πρώτες, ούτε για δεύτερες εκλογές, ούτε για πρώτη, ούτε για δεύτερη κάλπη.  Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, η οποία είναι κρίσιμη και καθοριστική στο πολιτικό διακύβευμα, στο βασικό πρόταγμα αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας ή αν θα επιστρέψουμε πίσω.  Αλλά και σε τέσσερα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Πρώτον, ποιος θα είναι ο νικητής, ποιος θα κυβερνήσει.  Δεύτερον, ποια θα είναι η διαφορά με τον δεύτερο, γιατί και  αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού και τις μετέπειτα εξελίξεις. Τρίτον, θα περιορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών την «τερατογένεση», την πιθανότητα «κυβέρνησης ηττημένων». Είτε πολύ ηττημένων, είτε ολίγον ηττημένων. Διότι ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν είμαστε πρώτο κόμμα, κάποιοι άλλοι λένε ότι εν πάση περιπτώσει αν είμαστε λίγο χαμένοι, μπορεί και να το δοκιμάσουμε. Με ποιους να το δοκιμάσουν; Η «προοδευτική διακυβέρνηση» που θέλει και ο κ. Ανδρουλάκης, με τον κ. Βαρουφάκη, που εσχάτως πληροφορήθηκα ότι έχει στα ψηφοδέλτιά του και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λαϊκή Ενότητα, μια σειρά από κόμματα και αντιλήψεις οι οποίες είναι προς μια κατεύθυνση σαν κι αυτή που ζήσαμε το 2015-2019, δεν διαφέρει και πολύ βεβαίως από τις αντιλήψεις του κ. Τσίπρα. Και το τελικό, πολύ βασικό και ουσιαστικό, είναι εάν τελικά το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, θα μπορεί να δώσει μια Κυβέρνηση που θα εμπνέει  σταθερότητα, που θα έχει τα εχέγγυα για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας.  

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη ή η κουλτούρα συνεργασίας που υπάρχει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεύτερον, οι Κυβερνήσεις συνεργασίας, ενίοτε οδηγούν και σε καταστάσεις παραλυσίας. Δεν προχωρά η Γερμανία με την ίδια ταχύτητα, τους ίδιους χρόνους και τους ίδιους ρυθμούς, που προχωρούσε στο παρελθόν. Ας κοιτάξει κάποιος να δει τι γίνεται στη γειτονική μας Βουλγαρία. Νομίζω έχουν κάνει μέσα σε 2 χρόνια 5 εκλογές και Κυβέρνηση δεν έχει βγει. Αυτό που λέμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, καθαρότητα, σεμνότητα, αλλά και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό είναι εάν θέλει να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας, αυτός ο βαθμός ανθεκτικότητας στον παγκόσμιο τυφώνα που ζήσαμε. Πενήντα φόρους μειώσαμε. Ενισχύσαμε τη δυναμική της χώρας. Η πολιτική δύναμη που το εγγυάται αυτό είναι αυτή που πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και που απέδειξε αυτή την τετραετία τι μπορεί να καταφέρει. Που εγγυάται ότι η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία της αύξησης των μισθών, της αύξησης των εισοδημάτων, για να φτάσουμε πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Πρωθυπουργός που μείωσε τους φόρους, είναι ο Πρωθυπουργός που μπορεί να αυξήσει και θα αυξήσει τους μισθούς.

 

Ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε η ελληνική κοινωνία είναι αφελής

Ο Νόμος είναι πλήρης. Ούτε η ελληνική δικαιοσύνη είναι αφελής, ούτε η ελληνική κοινωνία είναι αφελής. Εγκληματικές οργανώσεις, με τον οποιοδήποτε τρόπο, με τον οποιοδήποτε μανδύα, με οποιαδήποτε προβιά, δεν είναι δυνατόν να εξαπατήσουν τη Δικαιοσύνη, ούτε φυσικά να τους δοθεί οποιοσδήποτε χώρος σε μία ιερή δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι αυτή των εκλογών. Θέλω να πιστεύω ότι θα αξιοποιήσει η ελληνική Δικαιοσύνη το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ότι το κορυφαίο Δικαστήριο που είναι ο Άρειος Πάγος θα απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Οφείλουμε στο πολιτικό πεδίο με την στάση μας, με τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές, με την συμπεριφορά μας στον δημόσιο βίο, να καταστήσουμε εκτός συζήτησης και εκτός ατζέντας ό,τι μπορεί να αποτελεί επιλογή προς την κατεύθυνση εμπιστοσύνης σε μία εγκληματική οργάνωση. Μόνο ως θλιβερό μπορώ να το χαρακτηρίσω το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βρεθεί να υπηρετεί την Δικαιοσύνη, να γίνεται ουρά, «μπροστινός» καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση φασιστών, ναζιστών. Θλιβερό.

Skip to content