Γιάννης Οικονόμου – Βουλευτής Ν.Φθιώτιδας

Άρθρο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»

Μιλώντας για πολιτική στο δρόμο προς τις κάλπες

Η ποιότητα της προεκλογικής περιόδου έχει προξενήσει αντιδράσεις σε μέρος της πολιτικής κοινωνίας, το οποίο θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος δεν είναι όσο πολιτικός θα περίμεναν οι πολίτες και εστιάζεται σε αλληλοκατηγορίες, fake news και τοξικότητα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που απογοητεύονται από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, θεωρώντας πως πρόκειται για «λασπομαχία», η οποία υποτιμά τους πολίτες και συσκοτίζει από τα ζέοντα διακυβεύματα: την εισαγόμενη ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα του δημοσίου, το εισόδημα, την ανεργία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια εκπαίδευση, τη νεανική βία και παραβατικότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη στέγαση και πολλά άλλα. Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας εξεγείρεται και ζητά να μιλήσουμε περισσότερο πολιτικά.

Από τη σκοπιά του μέλους της Κυβέρνησης, υποστηρίζω ότι εμείς, τουλάχιστον, θέλουμε και προσπαθούμε ο προεκλογικός διάλογος να είναι καθαυτό πολιτικός, δίχως το παραμικρό ψήγμα μικροπολιτικής και τοξικότητας. Όχι μόνο διότι η πολιτικότητα είναι βασική καταστατική μας αρχή, αλλά κυρίως διότι η Κυβέρνησή μας έχει παραγάγει πλούσιο και ευρύ έργο, μέσα σε ομολογουμένως δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Έργο για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε, να το εξηγήσουμε, να το υπερασπιστούμε, και εν τέλει να κριθούμε για αυτό. Έργο που αποτελεί πυξίδα αλλά και τεκμήριο αξιοπιστίας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.  Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σε ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος. Γιατί  η πολιτική είναι κατεξοχήν επίλυση προβλημάτων και ο πραγματισμός η θεμελιώδης αρχή ενός σύγχρονου πολιτικού.

Με ευθύνη όμως των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο δημόσιο διάλογο επικρατεί μια ιδιότυπη αυτοαναφορικότητα. Προσπαθούν  με ψέματα και κατασκευασμένα γεγονότα να επιβάλλουν μια ατζέντα τοξικότητας, που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τον αγώνα τους ενάντια στην Κυβέρνηση. Έναν αγώνα απόλυτα καταστροφικό και καθόλου δημιουργικό. Αδιαφορούν πλήρως για όσα πραγματικά ενδιαφέρουν τους πολίτες και προσπαθούν να τους πείσουν να ασχοληθούν με «σκάνδαλα» και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Δυστυχώς, ένα μέρος της κοινής γνώμης επιτείνει αυτή την κατάσταση, καθώς ανατροφοδοτεί αυτή την ατζέντα στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία συχνά επικαθορίζουν την επικαιρότητα και το περιεχόμενο ακόμα και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Η σκανδαλολογία και τα fake news, όταν προέρχονται μάλιστα από κόμματα και θεσμικά πρόσωπα, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα, γιατί τότε μένουν σκιές και οι υποψίες γιγαντώνονται. Οφείλουμε στην κοινωνία των πολιτών ο προεκλογικός διάλογος να γίνει επί των γεγονότων και της πραγματικότητας, γιατί οι πολίτες περιμένουν συζήτηση και απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Αλλά αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των κομμάτων, πρωτίστως των κοινοβουλευτικών. Ο πολακισμός είναι δηλητήριο για τη Δημοκρατία μας.

Skip to content