Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8» και τους δημοσιογράφους, Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα
Μπροστά μόνο με τη Νέα Δημοκρατία
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική. Προφανώς, υπάρχουν συγκεκριμένοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν, αλλά η κάλπη –όπως είπε και ο Πρωθυπουργός– είναι άδεια και ο εφησυχασμός είναι ένας από τους αντιπάλους.
Για αυτό και από την πρώτη κιόλας μέρα ο Πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη έχουμε εξηγήσει ότι είναι μια τελείως διαφορετική εκλογική αναμέτρηση, πιο κρίσιμη από τη προηγούμενη, δεδομένου ότι από αυτή θα προκύψει η επόμενη Κυβέρνηση.
Ψηφίζουμε για Κυβέρνηση. Ο κόσμος, με το μήνυμα που έστειλε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δήλωσε εμφατικά από ποιον θέλει να κυβερνηθεί, ποιο Πρόγραμμα προέκρινε, ποιον πολιτικό λόγο, ποιο ήθος, ποιο αφήγημα επικρότησε. Όμως όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν ακόμη πιο εμφατικά στη κάλπη της 25ης Ιουνίου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Πρωθυπουργός και όλοι μας εκπέμπουμε αυτό το μήνυμα, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά.
Ο Πρωθυπουργός ήταν χθες στο Περιστέρι, σήμερα περιοδεύει στη Κρήτη, όλοι μας είμαστε στις εκλογικές μας περιφέρειες και εξακολουθούμε με την ίδια σεμνότητα, μετριοπάθεια, αποφασιστικότητα να εξηγούμε στην ελληνική κοινωνία το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και να αναδεικνύουμε αυτό που είναι σαφές: δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι -γιατί στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε για Κυβέρνηση- πέραν αυτής που περνά μέσα από ασφαλή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν πάμε με τα «αν» και με υποθέσεις, πάμε με προϋποθέσεις. Αν θέλουμε να συζητάμε με υποθέσεις, δεν υπάρχει τίποτα πιο πιθανό, αυτή την ώρα –το λέγαμε και μαζί πριν από τις εκλογές, ειδικά τώρα που έχουμε και ένα διαμορφωμένο αποτέλεσμα- που να μην δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Όλα αυτά μαζί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και το διαγωνισμό για το ποιος θα κυριαρχήσει στο χώρο της Αντιπολίτευσης -με απολύτως αυτοαναφορικό χαρακτήρα, αλλά αυτό είναι δική τους υπόθεση- ο κόσμος το λαμβάνει υπόψη. Καταλαβαίνει, με δεδομένο τα όσα προηγήθηκαν, τα όσα έχουν ειπωθεί από τον κ. Ανδρουλάκη τον ίδιο, και πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, ότι άλλη λύση διακυβέρνησης για να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα κόσμο ανήσυχο μπροστά, για να έχουμε μια σταθερά ανοδική πορεία, για να υλοποιηθούν όλα αυτά που με πολύ μέτρο και με αξιόπιστο μέτρημα προτείναμε στην ελληνική κοινωνία, εκτός από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει. Κάτι το οποίο δείχνει απολύτως εφικτό, μετά και το πρόσφατο αποτέλεσμα που είχαμε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας έχουν διαψεύσει πολλές φορές τα «συνήθως». Συνήθως οι πολιτικοί πήγαιναν σε εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις τους βόλευαν, ο Μητσοτάκης δεν πήγε. Συνήθως οι πολιτικοί κρύβονταν από τα λάθη και δεν αναγνώριζαν τις ευθύνες, ο Μητσοτάκης τα αναγνώρισε. Συνήθως στη δεύτερη εκλογή σπάνια το πρώτο κόμμα -νομίζω από το 1974 έγινε μια φορά- πήρε διπλάσιους ψήφους από το δεύτερο, τώρα έγινε. Άρα με τα «συνήθως» να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.
Εμείς έχουμε καταθέσει μια προγραμματική πρόταση στους Έλληνες πολίτες, για την Ελλάδα του 2027: καλύτερους μισθούς για όλους ως αποτέλεσμα της οικονομικής μας πολιτικής και της ανάπτυξης, μέρισμα της οποίας θα δίνεται στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας και τα λάθη και τις αδυναμίες της πρώτης τετραετίας, τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, την ενίσχυσή του σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό, την αναβάθμισή του. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε εκεί και το γνωρίζουμε και το αναγνωρίσαμε παρά τις δυσκολίες που μας έτυχαν. Έπρεπε και πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα πράγματα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε ό,τι αφορά τη ψηφιοποίηση του κράτους και στη συνέχιση της ενίσχυσης του κύρους της Ελλάδος και της θωράκισης της Πατρίδας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Δεν είπαμε ότι τα τελειώσαμε όλα σε μια τετραετία, ούτε φυσικά έγιναν όλα με τους ρυθμούς που θέλαμε να γίνουν. Αυτά θα αποτελούν τον οδηγό μας, τις δεσμεύσεις μας, για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, μιας χώρας που προχωρά σταθερά μπροστά και θα παρέχει -αυτό που νομίζω ότι το εκτίμησαν οι Έλληνες πολίτες και κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης- την ασφάλεια, τις δεξιότητες, τις δυνατότητες να προκόψεις και να κοιτάξεις στα ίσια συμπολίτες σου στον υπόλοιπο κόσμο.
Η κορυφαία επιτυχία του Πρωθυπουργού είναι ότι άλλαξε το υπόδειγμα με το οποίο ψήφιζε ο κόσμος. Διαφορετικά δε μπορεί κανείς ούτε τη μεγάλη διαφορά να ερμηνεύσει, ούτε την απόλυτα θετική επιβράβευση -γιατί μιλάμε για άνοδο με αυξημένη συμμετοχή, έστω και με αυτή τη μικρή αύξηση- των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη πρώτη μας διακυβέρνηση.
Η πολιτική μας είναι εστιασμένη στο αποτέλεσμα, όχι σε ιδεολογήματα, αλλά σε πράξεις. Σε δύσκολες περιόδους, πολιτικές που ταυτόχρονα έβαζαν άμυνες στη κρίση αλλού πιο ικανοποιητικές, αλλού λιγότερο ικανοποιητικές -πάντως δε ρίξαμε λευκή πετσέτα- και ταυτόχρονα οδηγούσαν τη χώρα να κάνει πολλά βήματα μπροστά σε τομείς που είχαν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων, την καθημερινότητα τους, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Και έτσι θα συνεχίσουμε πιο εμφατικά στις τομείς που σας περιέγραψα.
Απευθυνόμαστε στους Έλληνες πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας, του αποτελέσματος μακριά από λαϊκισμούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Ποια Κυβέρνηση ήταν αυτή που στάθηκε λόγω και έργω στο πλευρό της Ελληνικής Εκκλησίας στη διάρκεια αυτής της τετραετίας όποτε αυτό χρειάστηκε; Ποια Κυβέρνηση έβαλε τέρμα στη συζήτηση για το διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, μια συζήτηση κατά την άποψη μας ήταν ανούσια, έξω από τις παραδόσεις, την ιστορία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελληνισμού. Ποια Κυβέρνηση έλυσε το χρόνιο πρόβλημα δεκαετιών, με μια Αντιπολίτευση σκληρή σε ότι αφορά τις οργανικές θέσεις της Ελληνικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κρήτης; Ποια Κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Εκκλησία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Ποια Κυβέρνηση επέδειξε τα αντανακλαστικά και τα αποτελέσματα που επέδειξε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εμπέδωσης της εθνικής ασφάλειας; Ποια Κυβέρνηση διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό, όπως το διαχειριστήκαμε εμείς. Ποια Κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει, να αλλάξει την ισχύ στο Αιγαίο, με τα εξοπλιστικά μας προγράμματα και με τις αμυντικές μας Συμφωνίες; Ποια Κυβέρνηση οδήγησε τους Έλληνες να βλέπουν με περηφάνια, ανεξαρτήτως κομματικής υποστήριξης, τον Πρωθυπουργό τους να χειροκροτείται όρθιος από το Κογκρέσο.
Ο πατριωτισμός δεν είναι κενός περιεχομένου, δεν είναι ατάκα, κορώνα. Έχει περιεχόμενο όπως και ο έμπρακτος σεβασμός στις αξίες, στα ταυτοτικά ζητήματα, στη πίστη του λαού μας, χωρίς ακρότητες, χωρίς μισανθρωπισμούς. Τα λέμε σε όλους και κυρίως τα λέμε στην ελληνική κοινωνία, είτε κάποιος ψηφίζει με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη διαχειριστική επάρκεια, είτε θέτοντας σε μεγαλύτερη βαρύτητα τα ταυτοτικά ζητήματα, είτε με κριτήριο θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των καθημερινών του αναγκών και τον προσανατολισμό του σε ένα κόσμο ραγδαία μεταβαλλόμενο, με πολύ ανταγωνισμό. Έχουν οι πολίτες επαρκέστατο τεκμήριο από την εμπειρία τους για να δουν, να αποφασίσουν. Όχι μόνο από το να κρίνουν το παρελθόν αλλά και να ζυγίσουν αυτό το παρελθόν ως πυξίδα, ως εγγύηση για το πώς μπορούμε να πορευθούμε με ασφάλεια στο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός πολιτεύεται με απόλυτο ρεαλισμό, χωρίς ψευδαισθήσεις και υπερβολικές ελπίδες. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην απέναντι πλευρά ποια είναι η διαφορά μας. Δεν συζητάμε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα που -πολλές φορές και για εσωτερική ίσως κατανάλωση- η Τουρκία λόγω στρατηγικής έβαζε στο τραπέζι. Δεν συζητάμε τη κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου, για αποστρατικοποιήσεις, για όλα αυτά που κατά καιρούς νόμιζαν ότι αν τα βάλουν στο τραπέζι θα δημιουργήσουν θέσφατα. Το κυριότερο από όλα είναι ότι και η τουρκική πλευρά πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει με την οξεία ρητορική που χρησιμοποίησε, τις προκλήσεις, τα διάφορα τρικ που πήγε να κάνει, τους εκβιασμούς που προσπάθησε να δημιουργήσει, δεν οδηγήθηκε πουθενά.
Από τη γεωγραφία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μαζί με τους Τούρκους, δεν μπορούμε να μη συνομιλούμε, να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Με βάση λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα ορθώς ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό τη συνάντηση με το Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος και αυτός -αναβαπτισμένος από την εντολή του λαού του, από την εκλογή του- οφείλει και έχει συμφέρον και για τον ίδιο και για τον λαό του να δει τα πράγματα κάπως διαφορετικά σε ό,τι αφορά τη τακτική του απέναντι στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Δεν μπορεί κανείς να πει κάποιος ότι έχει τεράστιες ελπίδες, υπάρχει πάντως ένα κλίμα και μια συγκυρία την οποία δεν χάνουμε τίποτα να αξιοποιήσουμε, πάντοτε μέσα σε αυτά τα πλαίσια και όρια που ο Πρωθυπουργός πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει.
Δεν υπάρχει, κανένα περιθώριο και καμία περίπτωση να συνεργασίας με κανένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, αυτής της εθνολαϊκιστικής δεξιάς και όχι λαϊκής -προσέχω πολύ τα λόγια μου- αποκλείεται κατηγορηματικά. Το είχαμε πει και την πρώτη φορά, το λέμε και τώρα. Είμαστε ένα κόμμα που κοιτάει προς τη Δύση, ενώ ο κ. Βελόπουλος κοιτάει προς την Ανατολή, σχηματικά, κυριολεκτικά και συμβολικά.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι να δουν ποιος θα κυριαρχήσει στην Αντιπολίτευση. Είναι πιο καθαρός στόχος από ότι ήταν πριν από τις εκλογές, για να είμαστε ειλικρινείς. Πριν από τις εκλογές δεν καταλάβαινε κανείς ποιος ήταν ο στόχος τους, κανένας δεν ήθελε να συνεργαστεί με κανέναν, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έβαζαν. Τώρα διαγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στο χώρο της αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές πρωτίστως ψηφίζουμε για Κυβέρνηση. Αυτό είναι το διακύβευμα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε σκληρά τον επόμενο μήνα, τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί αυτό στον ελληνικό λαό: ότι όσα κόμματα και να μπουν στη Βουλή, όπως και να είναι τα πράγματα, οι Έλληνες πολίτες δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασάφειας και αστάθειας, ούτε η ασφάλεια και η προοπτική της χώρας θα κριθεί στη μια-μιάμιση μονάδα. Όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους και θα επιδιώξουμε με σεμνότητα, με σεβασμό στο κριτήριο τους να πάρουμε εκείνο το ποσοστό που, ανεξαρτήτως πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ασφαλή αυτοδυναμία για να πορευθεί η χώρα με γρήγορους ρυθμούς μπροστά. Το ζητούμενο είναι το γκάζι και όχι το φρένο και αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλο το επόμενο διάστημα.