Γιάννης Οικονόμου – Βουλευτής Ν.Φθιώτιδας

Η κρισιμότητα της επόμενης πολιτικής επιλογής

  • Ομιλία στην Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

“Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας, έναν θεσμό που νιώθω σαν παιδί μου, καθώς πρωτοργανώθηκε το 2016 από τον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ, του οποίου είχα την τιμή να είμαι Γραμματέας.

Η φύση της πολιτικής Ακαδημίας ταιριάζει με ανταλλαγή απόψεων για θέματα ιδεολογικά, αξιακά, εφαρμοσμένης πολιτικής, στάσης απέναντι σε σύγχρονα προβλήματα και παγκόσμιες τάσεις.

Επέλεξα να μιλήσω σήμερα, ανταποκρινόμενος στην ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Παύλου Μαρινάκη για την κρισιμότητα της επόμενης πολιτικής επιλογής. Ένα θέμα που πιστεύω ότί έχει όλες τις παραπάνω διαστάσεις και που όσο πλησιάζουμε προς το προεκλογικό 2023 θα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο.

Λένε ότι η πολιτική είναι η μοίρα των ανθρώπων και αυτή όπως και η μοίρα της πατρίδας που ζούμε συνδέεται ευθέως με τις επιλογές που κάνουμε στην ιερότερη και πιο σημαντική διαδικασία στην Δημοκρατία: την εκλογή κυβέρνησης

Δύο πράγματα θα επιχειρήσω να αναδείξω στην τοποθέτηση μου:

  • βασικά μεγέθη της πολιτικής που συνιστούν ή θα πρέπει να συνιστούν συστατικά στοιχεία της πολιτικής επιλογής

  • το περιεχόμενο της κρισιμότητας της επόμενης πολιτικής επιλογής

6 είναι κατά την γνώμη μου τα βασικά μεγέθη που διαμορφώνουν την πολιτική επιλογή

Αντίληψη της πραγματικότητας και τοποθέτηση μέσα σε αυτήν.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Κυβέρνησης, πρόκλησης ανωμαλίας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας και τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της Πατρίδας. Προφανώς, η προσπάθεια αυτή τροφοδοτείται από όσους δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να πουν στην κοινωνία και αποπειρώνται να υποκαταστήσουν την πολιτική με το ασύστολο κουτσομπολιό και την παρανοϊκή σεναριολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία, αφού δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο να εισφέρουν στον τόπο και την κοινωνία. Μάχονται με ανεμόμυλους, αντί να κοιτούν την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή έργου για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών από τη διεθνή ακρίβεια, τη διασφάλιση της Πατρίδας από έξωθεν επιβουλές και τη θεσμική θωράκιση του κράτους μας, την εξασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας γιατί αυτές είναι οι προτεραιότητες των πολιτών. Κανείς δεν θα μας οδηγήσει δόλια να ξεστρατίσουμε και να αναλωθούμε σε άλλα. Και έχουμε, ως κόμμα, χρέος να αντισταθούμε στην προσπάθεια επιβολής μιας ατζέντας που είναι βλαπτική για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Χαρακτηριστικά πολιτικού οργανισμού που διεκδικεί την επιλογή και την εμπιστοσύνη.

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως φορέα έκφρασης της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα, είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στη νεοελληνική ιστορία. Στο μεσοδιάστημα άλλαξαν και αλλάζουν πολλά. Η Νέα Δημοκρατία αντέχει διότι έχει ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, συγκροτημένη ιδεολογία και διαχρονικό αξιακό σύστημα.

Η μακροημέρευση ενός κόμματος, με όρους πρωταγωνιστικούς, προϋποθέτει μαζικότητα και συλλογικότητα. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα με την ευρύτερη λαϊκή βάση, γεγονός που της επιτρέπει να μακροημερεύει πρωταγωνιστικά. Αυτό το έχει πετύχει για δύο λόγους.

  • διότι εκφράζει ιδέες και αξίες ταυτισμένες με τον ελληνισμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή. Ανθρωπιστικές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες και πατριωτικές ιδέες και αξίες, που προφυλάσσουν την κοινωνία από την ακρότητα. Οι επιμέρους πολιτικές, για να βγάζουν νόημα και να οδηγούν κάπου, χρειάζονται σαφές ιδεολογικό έρεισμα, ώστε να αποκτήσουν λαϊκή στήριξη.

  • Δεν είναι φοβική στην εξέλιξη. Μπορεί και μεγαλώνει όχι γιατί μικραίνουν οι άλλοι, αλλά γιατί μετατοπίζει τα όρια της πολιτικής γεωγραφίας. Εξελίσσεται χωρίς να αλλοιώνεται. Ενσωματώνει ανήσυχα μυαλά και δημιουργικές ιδέες και έτσι διευρύνεται χωρίς να μεταλλάσσεται. Και η λόγος που το καταφέρνει αυτό αποδίδεται με μια πολύ σημαντική ελληνική λέξη. Τη λέξη σεβασμός. Σεβασμός στην ιστορία μας. Τιμή και σεβασμός όσους πέρασαν. Σεβασμός σε όσους έρχονται. Σεβασμός από όσους έρχονται.

Αξιολόγηση της διαχείρισης κρίσεων

Συχνά λέγεται ότι η νέα κανονικότητα στην πολιτική και την ηγεσία θα είναι η δυνατότητα να μπορείς να διαχειρίζεσαι έγκαιρα και αποτελεσματικά παλιές αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες κρίσεις.

Στην Ελλάδα οι κρίσεις μας βρήκαν στο τέλος μιας δύσκολης πορείας. Στη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων, μείναμε πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις. Παράλληλα, οι διεθνείς κρίσεις, από το 2020 κιόλας, δυσχεραίνουν την αποκατάσταση της ανισορροπίας που έχει δημιουργηθεί τη δεκαετία 2010-2019. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το χάσμα που δημιουργήθηκε και οι πολλές και γρήγορες αλλαγές ενίοτε προκαλούν αντιδράσεις και ανασφάλεια σε αρκετά στρώματα της κοινωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση των κρίσεων δεν θα μπορούσε να ήταν δίχως απώλειες και επιπτώσεις. Αλλά, σε γενικές γραμμές και με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία, θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη, καθώς δεν διερράγη ο κοινωνικός ιστός, δεν διασαλεύτηκε η σταθερότητα της χώρας και η ακεραιότητα της Πατρίδας, και δεν δημιουργήθηκαν τεράστια αθεράπευτα πλήγματα στην κοινωνία.

Τουναντίον, σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις οδήγησαν σε βελτίωση του κράτους, ενίσχυση της εθνικής συνοχής και της αποφασιστικότητας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Αυτά δεν ήταν αυτονόητα για μια Ελλάδα μετά δέκα χρόνια μνημονίων, που απορρύθμισαν την κοινωνία, αδυνάτισαν το κράτος και δημιούργησαν περιβάλλον πολιτικής αστάθειας. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν ικανές να δημιουργήσουν συνθήκες εθνικής τραγωδίας σε ένα κράτος με τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Υπάρχει βέβαια δικαιολογημένη και αναμενόμενη κόπωση στην ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια, την πανδημία και την ακρίβεια που προκάλεσε ο πόλεμος. Οι αντοχές μας είναι μειωμένες. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πάρα πολύ χειρότερα. Γιατί το σωστό γίνεται με ένα μόνο τρόπο, ενώ το λάθος με άπειρους.

Κοινωνικές αναφορές και ταύτιση

Αυτά τα 3 χρόνια της πρώτης μας τετραετίας διαχειριστήκαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, προχωρώντας μπροστά δίχως να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω αβοήθητος

Η βασική έγνοια της Κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το ανεκτό επίπεδο διαβίωσης και η μεσαία τάξη, γιατί, ως φιλελεύθεροι, έχουμε αρχή μας τον πολιτικό ανθρωπισμό. Έχουμε πολιτικό σχέδιο να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος, που με τις πολιτικές μας ήδη δημιουργούμε και θα δημιουργήσουμε, και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντέξουν τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων. Αποτελεσματικό και ποιοτικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας μπορεί κανείς να ορθώσει μόνο εάν δημιουργεί πλούτο. Και ο πλούτος στις σύγχρονες κοινωνίες δημιουργείται από την τεχνολογία, την επιστήμη και τις καινοτόμες επενδύσεις. Όχι από την υπερφορολόγηση της μέσης τάξης, όχι από τον κανιβαλισμό της μιας τάξης από την άλλη.

Η Κυβέρνησή μας είχε διαμορφώσει, από τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στις ανατιμήσεις. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση έρχεται συνεχώς να προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στα αγαθά, στοχευμένα μέτρα.

Αξιοπιστία

Η διαχείριση των κρίσεων δεν μας εμπόδισε να εφαρμόσουμε το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων μας. Η κυβέρνηση μας στηρίζει τη δικαιοσύνη ως πυλώνα της δημοκρατίας μας, ενισχύει την εθνική άμυνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει την κατάλληλη στιγμή, αναβαθμίζει τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας μέσω διεθνών συμμαχιών, πρωτοβουλιών και συνεργασιών, θωρακίζει τα εθνικά μας σύνορα και χειρίζεται με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού, μειώνει δραστικά την ανεργία ως αποτέλεσμα της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, αυξάνει το βασικό μισθό και παρέχει ένα τεράστιο πακέτο για να ανακουφίσει τις συνέπειες των κρίσεων ακρίβειας, ενισχύει σε πρωτοφανές επίπεδο το ΕΣΥ και στηρίζει τους υγειονομικούς στο μακρόχρονο και κοπιώδη αγώνα ενάντια στην πανδημία, εκσυγχρονίζει και ψηφιοποιεί το κράτος, μάχεται την ενδοοικογενειακή βία, ακούει τις ανάγκες της νεολαίας και τη διευκολύνει στην εύρεση νέων ποιοτικών εργασιών αλλά και στέγης. Τα καταφέρνουμε με πολλή δουλειά, σχέδιο και επαγγελματισμό.

Προοπτική για το μέλλον

Τα όσα πετύχαμε δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα μια διαρκούς προσπάθειας να στηρίξουμε την κοινωνία μέσα σε δυσμενείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Σηματοδοτούν και κάτι ακόμα. Είναι  ισχυρές αποδείξεις του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε σε μια νέα τετραετία, χωρίς την πίεση των διεθνών κρίσεων και απελευθερωμένοι από τα βαρίδια της δεκαετίας των μνημονίων. Το δύσκολο είναι πάντοτε η αρχή, η θεμελίωση. Αυτή έγινε.

Κρισιμότητα της επιλογής.

Και από αυτό το μέγεθος της προοπτικής είναι η καλύτερη γέφυρα για να περάσουμε στο επόμενο σκέλος στην κρισιμότητα της επιλογής.

Η ετοιμότητα και η ικανότητα στην διαχείριση κρίσεων θα είναι πλέον ένα βασικό ζητούμενο από κάθε πρόταση διακυβέρνησης. Δεν μπορεί όμως να είναι το μόνον. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από στόχους που θα συμπεριλαμβάνουν και την δική τους προκοπή. Με τρόπο απτό και μετρήσιμο.

Η προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου των πλέον αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και η πλήρης αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν μετά το 2010 αποτελεί την συνισταμένη των επιδιώξεων μας τη νέα τετραετία

Να λοιπόν γιατί η επιλογή είναι κρίσιμη. Γιατί η χώρα και κυρίως η μεγάλη της πλειοψηφία τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου , με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η επιδίωξη αυτή συνδέεται με την ύπαρξη μιας ασφαλούς και ευημερούσας Ελλάδας. Συνδέεται με το πώς και τι είδους πλούτος θα παράγεται και πως ο πλούτος αυτός θα μοιράζεται .

Το βασικό κριτήριο για όλα αυτά είναι οι πολιτικές, όχι τα ιδεολογήματα.

  • Θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας ή επιδοματικές πολιτικές φτωχοποίησης;

  • Μείωση ή αύξηση των φόρων;

  • Ψηφιακό ή γραφειοκρατικό και παρωχημένο δημόσιο;

  • Ισχυρό ή ανοργάνωτο ΕΣΥ;

  • Ανοικτά σύνορα ή αυστηρή μεταναστευτική πολιτική;

  • Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ή θολοκουλτουριάρικο μηδενισμό;

  • Σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη ή αφελείς περιπλανήσεις στον τρίτο κόσμο;

  • Πανεπιστήμια ποιότητας ή καταφύγια της ανομίας;

  • Ανυποχώρητη εθνική πολιτική ή κλείσιμο ματιού στον αναθεωρητισμό;

  • Ισχυρή δημοκρατία και δικαιοσύνη ή λαϊκισμό και υπονόμευση των θεσμών;

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς και έμπρακτες. Υπερβαίνουν πια τα παραδοσιακά δίπολα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα. Ο νέος κόσμος απαιτεί εφευρετικές και θαρραλέες πολιτικές. Και η αληθινή ζωή, η καθημερινή εμπειρία αλλά και η ιστορία του καθενός δίνει απαντήσεις.

Η Αντιπολίτευση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Εγκλωβισμένη σε παρωχημένα ερμηνευτικά σχήματα, σε ιδέες που χρεοκόπησαν και διαλύθηκαν με κρότο, απρόθυμη να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, προσπαθεί να διασπείρει στην ελληνική κοινωνία τον φόβο και την αδράνεια. Μέμφεται τα πάντα και δεν προτείνει τίποτα δημιουργικό. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να συντάσσεται με τις πλέον συντηρητικές και αναχρονιστικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με σκοπό να καταστρέψει.

Αντίθετα, το δικό μας πολιτικό DNA είναι ο πραγματισμός και η πρακτική λογική. Πιστεύουμε ότι ένα δράμι πράξης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας. Για αυτό δημιουργούμε ένα πλέγμα ευκαιριών για την ανάπτυξη της οικονομίας, την αναβάθμιση της κοινωνίας και την προκοπή των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, επιμένουμε στην λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Έτσι η Ελλάδα ανοίγει βήμα και μειώνει συνεχώς την απόσταση από τις πλέον προηγμένες χώρες του πλανήτη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα. Οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν ποια Ελλάδα θέλουν.

Χρειάζεται να μεταφέρουμε στην κοινωνία, σε κάθε χώρο δημιουργίας και υπευθυνότητας, ότι η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Οι σπόροι ανάπτυξης και προόδου που φυτέψαμε δεν πρέπει να ξεραθούν. Οποιοσδήποτε δισταγμός, οποιαδήποτε ανάσχεση, θα είναι επιζήμια, μπορεί και καταδικαστική για την πατρίδα.

Είναι ανάγκη, από την πρώτη κάλπη, να δοθεί σαφές μήνυμα αυτοδυναμίας, ώστε να μην ενθαρρυνθούν κύκλοι αποσταθεροποίησης και να μην επιτραπούν διακινδυνεύσεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα. Και κυρίως χρειάζεται πάντοτε να έχουμε συναίσθηση ότι το αύριο βρίσκεται στις επιλογές που κάνουμε σήμερα.

Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών, το μεταναστευτικό, η κρίση της δημοκρατίας κ.ά. δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν με τη μεταπολιτική λογική των κομμάτων – επιχειρήσεων και των ευκαιριακών πολιτικών σχηματισμών αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αντίδρασης. Τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με την προσθήκη πολιτικών αδιεξόδων. Σε ένα κόσμο που στροβιλίζεται επικίνδυνα, χρειάζονται κόμματα με στέρεα θεμέλια στην ιστορία και την κοινωνία.”

Skip to content