Γιάννης Οικονόμου – Βουλευτής Ν.Φθιώτιδας

Γ. Οικονόμου στο Action 24: Προϋπολογισμός ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης

Ο Βουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σε συνέντευξή του στο Action 24 ότι στη Βουλή των Ελλήνων, ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης για το οικονομικό έτος 2025.

«Μετά από πάρα πολύ καιρό ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία οι αμυντικές δαπάνες, με 258 Βουλευτές. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό σινιάλο, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε για την πολιτική και τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Έδωσε σινιάλο και προς τα μέσα και προς έξω ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά, καλό είναι στα μείζονα, στα σημαντικά να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση. Για μεγάλο διάστημα, η τοξικότητα που υπήρχε στο διάλογο, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε να έχουμε ένα μίνιμουμ και αυτό το μίνιμουμ είναι η αμυντική θωράκιση της Πατρίδας.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή συζήτηση, νομίζω ότι ήταν ένας προϋπολογισμός ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης. Αποτύπωσε την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα και ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα, η οποία απαξιώνεται συστηματικά από την Αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών με συγκεκριμένα στοιχεία έδειξαν την πρόοδο που έχει γίνει. Είναι στοιχεία που άξιζαν να παρατεθούν για να δει ο κόσμος ότι έχει γίνει πρόοδος.

Οι 500.000 άνθρωποι που έχουν βρει δουλειά, η μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους που έχει γίνει στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση σημαντικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Κράτους, για την Υγεία, την Παιδεία, η αύξηση του ΠΔΕ αφήνουν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

Και από την άλλη, ο προϋπολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι κανείς δεν αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, ότι τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές από την ακρίβεια και ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε, να συγκλίνουμε με τους μισθούς που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες.

Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόσαμε το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, μας δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι με σχέδιο, συγκεκριμένη δουλειά -όχι με αφορισμούς και ευχολόγια- να προχωρήσουμε με έμφαση στην ενίσχυση της μισθωτής εργασίας.

Είναι τα 100 εκατ. που θα συνεισφέρουν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία. Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα και το έχω αναδείξει με επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Λιβάνιο. Καλά είναι τα ψηφιακά, οι διαδραστικοί πίνακες, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν το 2025 σχολεία που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Η Κυβέρνηση με το Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεύτερον, τα πολλά σπίτια, 20.000 ακίνητα, που θα βγουν στην αγορά, είναι γεγονός που θα έχει μια διπλή επίδραση και σε ό,τι αφορά την εύρεση στέγης.

Ψηφίσαμε χθες ότι θα μηδενίσουμε μια σειρά από προμήθειες. Δεν είναι, όμως, η πρώτη παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση για τις τράπεζες. Είχαμε μειώσει στο 50% μια σειρά από προμήθειες, μερικές εξ αυτών μάλιστα. Είχαν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα. Η πρώτη, κορυφαία, ήταν η ανάπτυξη του πέμπτου τραπεζικού πόλου με την ενίσχυση του ανταγωνισμού γιατί πρέπει να έχουμε καλύτερο επιτόκιο και περισσότερα δάνεια. Ο ανταγωνισμός δεν διατάσσεται ούτε επιβάλλεται, όπως ξεκάθαρα έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα το ΠΑΣΟΚ.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα με μια ακολουθία τεκμηριωμένων πολιτικών οι οποίες κινείται εντός του πολιτικού πλαισίου στο οποίο οφείλει να κινείται η χώρα. Η πολιτική είναι δυναμική, όχι στατική, προσαρμόζεται κάθε φορά στην ανάγκη και τις απαιτήσεις που έχει η χώρα.

Skip to content